Resepi Acar Timun Mudah dan Sedap

Resepi Acar Timun – Hari ini saya ingin menjaga resipi pickle timun mentah, makanan ini sangat cepat disediakan dan ia juga rasa lazat dan tidak menemuinya. Acar timun mentah adalah paling sesuai apabila dimakan dengan nasi tomato, perisa nasi atau nasi lemak. apalagi kalau dengan ayam panggang atau ikan bakar, huuuuh lazat sangat sepertinya.

Resepi Acar Timun
Resepi Acar Timun

resepi acar timun berempah ini adalah antara sayur-sayuran yang biasa dibekalkan di kenduri majlis dan aqiqah majlis. Pickle ini adalah agak berminyak kerana kandungan tinggi cuka. sememangnya akan memberikan timun jeruk sangat mudah tetapi mesti ada baki rasanya yang manis. resepi acar timun carrot juga tak kalah lazat apalagi dipadukan dengan resepi acar timun nenas yang dari sarawak itu.

Resepi Acar Timun

Resepi acar timun masak memberi timun ini pickle mengambil masa lebih kurang 10 minit sahaja dan resipi yang saya buat ini untuk hidangan 7 orang. Jom terus berbakti di bawah resepi yang lazat.

<

Bahan-Bahan Resepi Acar Timun :

 • 8 bilah besar cuka
 • 2 biji Bawang besar
 • 4 bilah besar gula
 • 2 biji cili merah
 • garam secukup rasa
 • benih Nanas 1/2
 • 3 benih timun

Cara Membuat Acar Timun :

 1. mula-mula Bersihkan nenas dari dalam kulit kemudian hiris nipis. Bersihkan timun dan buang kulit. selepas tu kuku di luar timun menggunakan garfu dalam garisan membujur. kemudian gunakan limau.
 2. hiris bawang merah dan cili merah &amp; limau nipis.
 3. akhir sekali, merumuskan semua bahan bersama-sama dengan gula, cuka dan garam untuk rasa dan pickle dari timun mentah istimewa sedia berkhidmat.

Read More : Resepi Acar Buah Paling Sedap

Bilakah membuat pickle timun Jangan tambah air kerana buah timun dan nenas akan datang air selepas dibancuh dengan bahan-bahan ini. dan melihat anda untuk masa akan datang.

Website ini mengkongsikan resepi-resepi Terkini diantaranya ayam, ikan, mee, kek, puding, biskut, nasi, daging, rendang, spaghetti, roti, donut, sup, udang, brownies, sotong, masakan melayu dan masih banyak lagi. Resepi di dapat dari resepi warisan keluarga, resepi dari sahabat handai atau pun resepi yang diperolehi daripada surfing kami alam internet. Laman perkongsian blog ini mengenai pelbagai resipi yang Sedap, Mudah dan Simple. Semoga website ini ada manfaatnya dan bisa kalian cuba resepi-resepi ini di rumah. Terima kasih 🙂

Incoming search terms:

 • resepi acar timun dan carrot
 • resepi acar timun tanpa cuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *