Resepi Gulai Ayam Kelantan

Resepi Gulai Ayam Kelantan – Assalamu’alaikum di kesempatan ini admin resepi ayam mudah nak berkongsi maklumat resipi makanan tipikal dari malaysia, makanan Malaysia yang sangat banyak dan sangat banyak seperti memasak pelbagai hidangan istimewa dimalaysia. Pada masa ini, admin akan berkongsi maklumat mengenai kelantan resepi gulai ayam santan. Ayam kari kelapa mengandungi kolesterol yang sangat cukup tinggi bagi mereka yang mempunyai sejarah penyakit kolesterol tinggi anda tidak perlu mengambil terlalu banyak gulai kerana anda boleh mengalami pening dan tekanan darah tinggi.

Resepi Gulai Ayam Kelantan
Resepi Gulai Ayam Kelantan

Gulai ayam kelantan adalah satu hidangan yang sangat tipikal dari kawasan kelantan malaysia di makanan ini biasanya dihidangakan di beberapa Majlis besar seperti majlis perkahwinan atau acara-acara besar yang lain, tetapi sekarang kelantan resepi kari ayam santan boleh dinikmati bila-bila masa dan di mana sahaja, di Restoran juga adalah sangat banyak sekali yang menawarkan pelbagai jenis ayam diproses seperti kelapa kari ayam kelantan dan sebagai Nya. Kerana goulash dalam adalah merupakan resepi makanan turun-temurun dari nenek moyang kita jadi yang perlu lestarikan dan dibuat dengan betul. Di bawah ini admin akan berkongsi maklumat tentang resepi gulai darat ayam kelantan bagaimana untuk membuat santan kari ayam kelantan tetapi sebelum menuju ke topik utama, admin akan berkongsi maklumat mengenai bahan-bahan yang akan digunakan untuk membuat resepi gulai darat ayam kampung kelantan.

.

Bahan-bahan Yang Digunakan :

<
 • Air asam jawa
 • Kayu manis & bunga lawang 1/2biji
 • Santan
 • Rempah kari ayam/daging – digunakan untuk sekali masak yang kecil saja
 • Halia seinci (agak je)
 • Bawang putih 2/3 ulas
 • Bawang merah 3 biji (bergantung pada saiz bawang)
 • Ayam paha 4 potong (bergantung dan potong 2 peha tu)
 • Minyak
 • Kentang 2 biji
 • Garam secukup rasa

Cara membuat Gulai Ayam Kelantan : 

 1. Haluskan di antara bahan-bahan seperti bawang merah dan putih, jika anda mahukan kesan yang maksima, anda boleh menggunakan mesin pengisar untuk licin sekata.
 2. Selepas itu anda perlu Panaskan minyak terlebih dahulu setelah minyak panas anda sudah tinggal sauteing sesetengah bahan yang telah diadun. Input star anise dan kulit kayu manis juga begitu lazat dan harum bau.
 3. Seterusnya anda masukkan rempah kari, camourkan semua input yang beliau dan air mula-mula, live kemudian masukan rempah-ratus lain Campurkan juga sehingga diadun dan gunakan api yang tidak terlalu besar.
 4. Langkah seterusnya selepas minyak panas anda boleh memasukkan beberapa bahan-bahan lain seperti air Asam agak sedikit hanya tidak terlalu banyak.
 5. Entri yang telah dibasuh bersih dan sudah dijual sebahagian kandungan perut dia, ayam dicincang kecil. Menggunakan beberapa bahagian ayam untuk rasa jika anda suka dengan sayap ayam, anda boleh menggunakan Nya.
 6. Jika anda akan menampal ayam Poached bagi Kuah ayam yang penting udara. Selepas itu anda boleh memasukkan santan yang disediakan terlebih dahulu, jika anda mahu Kuah Nya diringkaskan anda boleh menambah dia dengan sedikit santan dan air, kacau perlahan-lahan sehingga santan tersebut.
 7. Selepas itu anda boleh masukkan lain-lain tambahan bahan-bahan seperti kentang sudah dipotong, menggabungkan sedikt garam juga jika anda boleh menambah garam kurang. Jika terdapat daun pandanus yang anda juga boleh menambahnya atau daun Serai boleh juga tuh.
 8. Jika ianya masak anda boleh menghidangkan ayam kelapa kari kelantan kepada keluarga anda.

Read More : Resepi Kek Coklat Cheese

Sekian resepi gulai ayam kelantan sedap ni. Jangan lupa kongsikan pada kawan-kawan anda semua. Selamat Mencuba !

Incoming search terms:

 • RESEPI BISKUT COKLAT PUTIH

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *