Resepi Pancake Durian Sedap dan Simpe

Resepi Pancake Durian – apa yang ada di fikiran anda apabila anda mendengar durian? benar Yee, durian merupakan salah satu buah-buahan kegemaran rakyat dan sangat popular di Asia Tenggara termasuk Malaysia. Bilakah durian dimasak boleh dimakan secara langsung tanpa terlebih dahulu untuk diproses. tetapi, hari ini saya ingin berkongsi resepi pancake durian. Pastikan anda mengetahui pancake betul-betul? pancake Durian adalah kek dari menghancurkan isi durian yang dilitupi dengan kulit lempeng.

Resepi Pancake Durian
Resepi Pancake Durian

Resipi pancake durian rangup ini adalah sangat popular di Indonesia kerana banyak resipi blogger blogger yang berkongsi resipi ini. Terdapat sebenarnya pelbagai pancake yang melukis mereka dengan pelbagai jenis ramuan, seperti madu, chesee, coklat dan Strawberi.

Resepi Pancake Durian

Saya sudah cuba segala-galanya dan ia mempunyai rasa baik menjadi baik untuk minum petang atau bekalan sekolah dan resipi lempeng selain durian saya akan berkongsi resipi di masa hadapan. hari ini saya sehari buruk… Jadi, saya ingin membuat tempahan buat masa ini untuk berkongsi resepi untuk pembaca setia blogopsi.com.

Saya masih ingat kali pertama saya cuba adalah semasa saya berada di Indonesia, beberapa tahun yang lalu. Kek ini telah dibawa oleh kawan saya Rita, ia adalah masa untuk membuat kek dan sering memberinya kepada saya. Hmmm, aku rindu Rita selama 4 tahun yang lalu kita tidak pernah bertemu antara satu sama lain.

dari situ saya Salin resipi daripada rita dan cuba untuk membuatnya sendiri. pasti anda ingin mencubanya juga. Marilah kita berkhidmat resepi pancake durian mudah di bawah…

<

Bahan-Bahan :

 • 125g tepung gandum
 • telur 2 – purata
 • 275 ml susu / santan
 • 1/2 st garam
 • sedikit pewarna hijau
 • sedikit mentega

Bahan-bahan utama atau isi :

 • 150 g krim
 • 300 ml air ais
 • 40 g susu pekat manis
 • 15 ulas durian kandungan
 • # Campurkan krim, ais air dan susu pekat manis kemudian kacau

Cara Membuat Pancake Durian :

 1. Campuran telur, tepung gandum, garam dan cecair susu kemudian gaulkan sehingga rata rata (dengan mesin pengadun atau whisker) dan kelihatan berkilat. Tambah sedikit pewarna hijau dan gaulkan dengan baik sehingga rata.
 2. Panaskan kuali dan tambah sedikit mentega supaya ia akan tidak melekit. kemudian tuangkan 1 mangkuk ke dalam pan dan borang ke dalam satu bulatan yang nipis. masak hanya beberapa minit atau sehingga masak. Ulangi proses ini sehingga adunan habis

Cara untuk lipat pancake Durian :

 1. Ambil 1 keping adunan dimasak kemudian meletakkan krim disebat disebat krim dengan air ais dan susu yang tebal dengan kandungan iaitu durian di atasnya. kemudian lipat ia sehingga borang seperti bantal atau sampul surat.
 2. Meletakkan semua pancake kedalam bekas dan kedai mereka di dalam penyejuk beku selama 1-2 jam dan pancake durian akan sedia untuk dihidangkan.

Tips Resepi Pancake Durian Simple

 • Untuk kandungan anda, anda boleh menggunakan bahan-bahan lain seperti keju, Strawberi, pisang, coklat atau madu.
 • Apabila anda membuat lempeng kulit menggunakan api kecil sahaja.
  supaya pancake tidak keras apabila membuat doh tidak boleh terlalu kerap di dikacau.
 • Lebih nipis anda membuat lempeng kulit lebih baik.
 • Bagaimana untuk lipat pancake yang betul adalah: bermula dari hujung belakang pertengahan kemudian lipat hujung atas pertengahan dengan sedikit menekan. kemudian hujung kanan dilipat di tengah-tengah, tarikh akhir sebelah kiri atas.

Baca Juga : Resepi Acar Buah Paling Sedap

Itulah resipi untuk pancake durian yang saya berkongsi saya berharap dapat menjadi manfaat kepada anda dan apabila berguna Sila kongsi atau komen, Mari lihat resipi lazat seterusnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *