Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak – Saya menggembirakan ibubapa dengan resepi ikan patin masak tempoyak temerloh dengan cara Pahang, di sini, saya telah menerima banyak komen dari pembaca blog saya, terutamanya dari Temerloh dan Kuala Lipis, berkaitan dengan resepi ikan patin masak lemak tempoyak asal menggunakan hanya 5 asas bahan sahaja. Ia juga tampal lazat durian sebenarnya terletak di Tempoyak, durian agak masam tampal gulainya iPod.

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak
Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak

Saya mula belajar makan masak resepi ikan patin masak tempoyak paling sedap hanya selepas perkahwinan. Suami adalah sangat gemar memasak pes durian. Perak faham nubuatan-nubuatan berkata. Ibu mertua saya lewat biasanya menggunakan banyak ikan kembung atau herring semata-mata. Jarang memasak menggunakan ikan air tawar. Di dalam resepi ikan patin masak tempoyak pahang, masukkan timun dan Taugeh dengan besar mengetuai yang. Sesetengah meletakkan Serai tetapi Jangan sekali-kali pulak lihat daun kesum atau halia yang disertakan.

resepi ikan patin masak tempoyak temerloh sedap dimasak cara yang berbeza dengan resipi Pahang Perak. Saya pada mulanya tidak suka resepi ikan patin masak tempoyak kelantan pun, tetapi aku yang lama-lama jadi seperti itu. Tetapi rasanya saya tidak pernah masakan Tempoyak boleh sepadan dengan roh piquancy masakan bahawa walaupun ibu mertua telah diikuti satu persatu, ia menghasilkan rasa yang berbeza dalam ler tekak saya. Hahaha ada, jika orang lain masak resepi ikan patin masak gulai tempoyak, kita akan rasa lebih baik.

<

Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan-bahan resepi ikan patin masak tempoyak perak :

 • 1 keseluruhan saiz sederhana dan ikan keli
 • 2 sudu Tempoyak
 • 4 cawan air – sebaik-baiknya agak bersirap sos
 • 1 cili merah – pilihan untuk sos merah kerana
 • Segenggam cili merah – pedas menyertai diutamakan
 • 1 inci kunyit hidup
 • Sekumpulan daun kesum
 • nanti garam

Bagaimana saya mencipta resepi ikan patin masak lemak tempoyak temerloh :

 1. Pon cili, cili dan kunyit. Tidak mendapat terlalu musnah itu. Kemudian masukkan pes durian dan Campurkan pounded jadi flat.
 2. Masukkan ikan dan semua bahan dalam periuk. Masak di atas haba yang rendah dan renehkan sehingga ia tertakluk.
 3. Apabila mendidih, tambahkan dengan daun kesum. Masak 2-3 minit dan mungkin perlindungan kebakaran.

Nota :

 • Jika Tempoyak kurang asid masam, boleh ditambah sedikit cebisan.
 • Basuh ikan dengan tepung untuk menghilangkan bau hanyir Sungai.
 • Jika anda ingin sos tebal, boleh direbus sehingga lembut dan sos thickens, kemudian meletakkan ikan seperti yang dibuat oleh di kedai kedai makan di Temerloh.

Baca juga : Resepi Ikan Fatin Masak Tempoyak

semoga berjaya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *